“The secret of happiness is in your power to sacrifice and uplift others. Happiness is in giving, not in taking. God will give to you. Trust in the fact! Happiness is our birthright. There is no argument about it. Give your mind a chance.”  ~ Yogi Bhajan 

Ik geloof dat we twee fundamentele existentiële angsten hebben (en nog veel meer angsten maar die zijn denk ik allemaal een afgeleide van deze twee); de angst voor de dood en de angst om er niet bij te horen.  

Angst voor de dood omdat de dood vanuit de beperkte perceptie van het ego wordt gezien als een einde. Het ego kan daarbij niet voelen dat je ziel nooit zal sterven en de dood dus niet meer is dan het eindigen van leven in een bepaalde vorm.  

Angst om er niet bij te horen is een angst die ligt opgeslagen in een oud deel van ons brein. Het is een angst die stamt uit de tijd dat het levensbedreigend was om niet geaccepteerd te worden door bijvoorbeeld de stam waartoe je behoorde. Hoewel het overgrote deel van de wereldbevolking natuurlijk allang niet meer in een stam leeft en het minder direct levensbedreigend is om ‘anders’ te zijn, zijn we nog steeds geprogrammeerd met deze angst. Het is moeilijk om volledig je eigen koers te varen en volledig onthecht te zijn.

Naast deze angsten hebben we een sterke behoefte naar geluk. Veel van (en misschien wel al) onze handelingen worden gedreven door het idee dat ze ons direct of indirect gelukkiger zullen maken. 

Binnen de Kundalini Yoga worden er zeven stappen naar geluk omschreven:
* Commitment – Toewijding geeft je karakter
* Character – Yin en Yang ontmoeten elkaar hier volledig in balans. Karakter geeft je waardigheid.
* Dignity – Waardigheid maakt je goddelijk.
* Divinity – Er is geen dualiteit of angst rondom je. Goddelijkheid geeft je gratie.
* Grace – Gratie geeft je de kracht voor opoffering.
* The Power to Sacrifice – Als je iedere angst of pijn kunt weerstaan. Opoffering lijdt tot geluk.

Commitment—the power to succeed when you are powerless. Character—you cannot be shaken. Dignity—do not hesitate to do what you have to do for somebody. Divinity— nothing can touch you. Grace— stand any disgrace with grace. Power to sacrifice—know you own nothing, that everything is of God, and give to whomsoever has the need. Happiness —do something for no self-gain. A few breaths of life through you can uplift something for a moment. “I” has only one meaning—that you can do something for somebody. When “I” is for yourself you have wasted your life.”  ~ Yogi Bhajan

Zo doe je de meditatie Secrets to Happiness I:
Deel 1:
* Zit in Easy Pose of in kleermakerszit met een rechte rug en een lange rechte nek.
* Maak vuisten van je handen met de duimen over de vingers en steek je wijsvingers recht omhoog.
* Breng je handen naast je oren, ellebogen ontspannen naast het lichaam.
* Sluit de ogen en beweeg de handen gelijktijdig naar buiten en naar binnen.
* Doe dit 3 minuten. Adem diep in, hou de adem 30 seconden vast, adem volledig uit en blijf 15 seconden leeg. Herhaal dit nog twee keer en ontspan de armen.
Deel 2:
* Laat de handen rusten en chant de volgende mantra vanuit je hart: HAREE NAAM SAT NAAM HAREE NAAM HAREE HAREE NAAM SAT NAAM SAT NAAM HAREE.
* Doe dit voor 5 minuten. Adem dan diep in en ontspan. Blijf nog even met gesloten ogen zitten en richt je volledig naar binnen, naar je eigen kern.

Veel geluk!

🌟

Ontvang 30 dagen
SNACKS FOR THE HEART
Iedere dag een Heartful moment; makkelijk, snel, licht verteerbaar en vol liefde.
* Door op aanmelden te klikken geef ik Renée Overboom coaching toestemming mij de Snacks for the Heart en andere emails te sturen. Afmelden kan te allen tijde, eenvoudig en zonder consequenties 
close-link